Select Page

URME

Despre URME

Expoziția de fotografie URME

Autori: Bianca Nicu, Adrian Oncu

Organizator: Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara

Parteneri: RETIM, IULIUS TOWN

Manager proiect: Mădălin Mărienuț Lector Universitar Dr. la secția Fotografie, videoprocesarea computerizată a imaginii – Facultatea de Arte și Design Timișoara

 

Prin sintagma Redu – Reutilizează – Reciclează se urmărește implementarea unui comportament ecologic iar proiectul URME realizat de Bianca Nicu și Adrian Oncu cu ocazia Zilei Pământului, ilustrează aceste etape prin puterea fotografiei.

Expoziția organizată de Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara în parteneriat cu RETIM și Iulius Town, este rezultatul colaborării a doi artiști vizuali cu viziuni diferite. Demersul artistic a început în primii ani de facultate și s-a concretizat recent prin acestă fuziune creativă definită  de maturitatea abordării fotografice.

În timp ce Bianca Nicu preferă să înregistreze evenimentele cu meticulozitatea unui detectiv fără a interveni în desfășurarea acțiunii, confirmând una din teoriile ce afirmă că „procesul fotografic este esențialmente un act de non-intervenție” (Susan Sontag, Despre fotografie), Adrian Oncu devine responsabil pentru etapele creative și măsurile personale ce presupun: colectarea atentă a deșeurilor, înregistrarea etapelor reciclării, pregătirea luminilor de studio, a compoziției și poveștii din spatele încadrării.  Lucrările Biancăi devin introspective prin compoziția cadrului și naturalețea luminii îndemnând privitorul să își reevalueze comportamentul prin întoarcere spre interior, iar în proiectul lui Adrian tehnica fotografiei de produs aplicată obiectelor ce și-au pierdut utilitatea, reactualizează în mentalul colectiv ideea de consumerism, dar mai ales consecințele consumerismului inconștient.

Proiectul URME este compus din patru serii pe care artiștii le-au realizat în decursul mai multor ani: Evidence documentat de Bianca Nicu și proiectele RE, R.R.R. și This is not a Fish(Acesta nu este un pește) realizate de Adrian Oncu.

 

Program expoziție

26 aprilie – 4 mai 2021 Iulius Town Timișoara

5 mai 2021 – 4 Iunie 2021 Galeria Mansardă a Facultății de Arte și Design Timișoara

online: arte-fact.uvt.ro

 

În procesul fotografic mă opresc și analizez spațiul, felul în care sunt lăsate obiectele și încerc să înregistrez întreaga situație ca și cum aș fi participat la ea. Prin declanșare, odată cu înregistrarea imaginii pe senzor constat la rândul meu importanța acestor întâmplări. Scopul acestui proiect este să aduc dovezi care să încurajeze publicul să devină mai conștient de consecințele acestui comportament – Bianca Nicu

Bianca s-a născut în anul 1996, în satul Fărcășești, județul Gorj, alumnus UVT/Facultatea de Arte și Design din Timișoara, secția Fotografie, videoprocesarea computerizată a imaginii (profesori coordonatori Prof.Univ.Dr. Stelian Acea, Lect.Univ.Dr. Ion Gherman, Lect.Univ.Dr. Mădălin Mărienuț). Fotografia ei descrie un stil documentar dar sensibil, meditativ intersectând fotografia de stradă cu cea conceptuală.

Prin fotografie reușesc să imortalizez momente din viața mea, mă ajută să le retrăiesc și să încerc să provoc privitorul să simtă o bucată din trecutul meu. Avem atâtea de învățat de la o singură fotografie, iar acest proiect ne reamintește cât de important este să fim responsabili – Adrian Oncu

Adrian este născut în Pancevo, Serbia în anul 1993. Fotograf freelancer preocupat de diverse teme precum: Reciclare, Inegalitate de gen, Drepturi pentru comunitatea LGBTQ+ în România, în prezent este student doctorand al Facultății de Arte și Design Timișoara (UVT) avându-l ca și profesor coordonator pe dl. Prof.Univ.Dr. Stelian Acea.

Design grafic afiș: Adrian Oncu

#retim #ziuapamantului #fotografie #artă #student #facultateadeartesidesign #uvtromania #biancanicu #adrianoncu