Select Page

INTERFOTO – UCRAINA 2022

Universitatea de Vest din Timișoara prin Facultatea de Arte și Design reprezentată de Prof.Univ.Dr. Habil Camil Mihăescu – Decan în parteneriat cu Dr. Anna Safronova (Kiev, Ucraina) – artist fotograf, vă invită JOI 30 Iunie ora 14:00 la vernisajul expoziției de fotografie „INTEROTO” ediția 2022 UCRAINA care de această dată are un caracter special datorat contextului socio-politic din această țară și este dedicată tinerilor artiști fotografi ucraineni.
 
Dr.Anna Safronova urmează studiile postdoctorale la Universitatea de Vest Timișoara și descrie în rândurile de mai jos expoziția INTERFOTO din acest an.
„Fotografia ucraineană, așa cum cultura sa în general s-a dezvoltat în prezent pentru a defini ideea unei țări independente cu propria sa istorie, cultură, mod de gândire și percepție a frumosului. A câștigat recunoașterea deja în perioada sovietică datorită Școlii de fotografie din Harkov, care avea ca scop în primul rând dezvăluirea problemelor sociale asociate cu traiul în perioada sovietică și post-sovietică.
Trebuie remarcat faptul că Ucraina și în special Kiev are o mare concentrație de artiști fotografi. Kievul poate fi numit într-adevăr un oraș fotografic, bogat în studiouri foto, școli de fotografie, cercuri fotografice și galerii de artă. În consecință, numărul fotografilor cu proiecte proprii atât comerciale, cât și artistice crește în fiecare an. În ultimul an la Kiev au avut loc frecvent festivaluri, expoziții și târguri de fotografie, precum și festivaluri de carte ale artiștilor fotografi ucraineni.
Deși expoziția INTERFOTO 2022 UCRAINA a fost organizată într-un interval de timp foarte scurt, include colecția de lucrări ale unor fotografi complet diferiți cu care am avut plăcerea de a comunica și de a lucra. Toți acești oameni și-au exprimat disponibilitatea de a se angaja în proiect. Din păcate, mulți dintre ei au fost nevoiți să părăsească urgent țara, iar multe lucrări s-au pierdut sau au fost lăsate în patria lor, fără posibilitatea promovării 
în continuare a acestora. Unii dintre prietenii mei apropiați, dintr-un motiv sau altul nu au putut participa la expoziție dar toți s-au bucurat chiar și că li s-a oferit posibilitatea de a participa. Primul motiv pentru o astfel de atitudine este că toți sunt îndrăgostiți de fotografie ca fiind munca vieții lor și nu doar un hobby obișnuit sau o profesie.
Lucrările prezentate sunt create de artiști de diferite vârste, experiență și abilități profesionale, precum și nivel de recunoaștere deși toate sunt interesante și originale în felul lor.
Sper că acest proiect va ajuta la familiarizarea vizitatorilor expoziției cu fenomenul fotografiei din Ucraina și cu lucrările concrete ale artiștilor fotografi ucraineni.
Aș dori să-mi exprim profunda recunoștință organizatorilor expoziției INTERFOTO și Universității de Vest din Timișoara, mulțumită cărora are loc acesst eveniment și tuturor persoanelor care au ajutat în mod direct.” – Dr.Anna Safronova
 
Expoziția poate fi vizitată în Galeria MANSARDA a Facultății de Arte și Design Timișoara strada Oituz nr.4 sau online pe www.arte-fact.uvt.ro.

Galerie de imagini