BIAMT 2022

ONLINE EXHIBITION

FROM DECEMBER 2022

Cuvânt de deschidere / Opening words

BIAMT 2022

Odată la doi ani celebrăm miniatura și mobilitatea artei. Am ajuns la a cincea ediție a acestei manifestări și observăm că fiecare ediție aduce în prim plan artiști consecvenți care evoluează încă de la prima ediție în cadrul Bienalei Internaționale de Arte Miniaturale dar și tineri artiști sau artiști care au aflat mai tărziu de existența acesteia.

Astfel avem în componența universalității lucrări din Romania, Anglia, Italia, Franța, Austria, Olanda, Belgia, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Ukraina, Slovenia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Muntenegru, Turcia, Portugalia, Mexic, Argentina, Brazilia, Africa de Sud, Malaezia, Iran, India, Australia, SUA, Korea de Sud, Letonia, Germania, Japonia, Israel, Irlanda, Finlanda, Suedia

Treizeci și două de țări unite sub același însemn Azi am salvat lumea. Desigur tema acestei ediții aduce pe simezele online noi probleme dar și noi rezolvări. Ținând cont că este o temă actuală dar și recurentă  artiștii au surprins în imagine preocuparea de a salva dar și conceptul salvării. Poveștile acestora sunt încastrate în dimensiuni de 10/10cm sau tridimensional în dimensiunile de 10/10/10cm. Un spațiu mic dar se pare că destul de consistent pentru că aici citim imagine, concept, gest și semnificații date.

Dacă priviți cu atenție o să descoperiți că deși trăim la distanțe considerabile găndim la fel, ne punem aceleași probleme și până la urmă alegem să ne întâlnim prin intermediul manifestărilor de gen. Am comunicat cu aproape toti artiștii prezenți aici și am descoperit empatie și o mare deschidere a fiecăruia către ideea de a dărui lumii prin orice mijloc artistic o frântură din imaginația lor dar și o relatare.

Fiecare ediție a adus idei noi dar și teme foarte fierbinți. Astfel uitându-ne în istoricul BIAMT vom descoperi importanța anilor prin care am trecut, vom avea în fața relatări ale momentelor importante dar și bucuria simplă pe care o așteptăm în urma unei fapte pe care o facem.

Consider că BIAMT este o comunitate și aceasta aduce artiștilor ce fac parte din ea un nou mod de a privi lumea. Orașul Timișoara și Universitatea de Vest prin intermediul Facultății de Arte și Design câștigă o mare importanță prin această manifestare, devenind un loc obișnuit de întâlnire a tuturor artiștilor ce au participat sau participă în cadrul ei.

Curator

Conf.univ.dr.Valentina Ștefănescu

Blank
Juriu

 

Graphics

Vica Adorian – Romania
Adriana Lucaciu – Romania
Mariusz Dański – Poland

Painting

Dana Constantin – Romania 
Cigdem Mentesoglu – Turkey
Engin Aslan – Turkey   

Photo

Dorel Găină – Romania
Silviu Preda – Romania
Ianaș Florin – Romania

Sculpture/Ceramics

Bogdan Nueleanu – Romania
Gloria Grati ­– Romania
Anne Mortier – Belgium
Nicolae Moldovan – Romania

Textile Arts

Aleksandra Herisz – Poland
Helene De Ridder – Belgium 
Valentina Ștefănescu – Romania

 

 

Awards