Selectează o Pagină

Despre PEND #5  – Selfish Work

Inițiator Proiect: Daniela Catona, Facultatea de Arte și Design

Februarie 2021

SELFISH WORK

Inițiat în anul 2019 în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, proiectul PEND a pornit ca o iniţiativă de a construi punţi de comunicare. Denumirea face trimitere la variantele de semnificaţie ale termenului englezesc PEND, care pleacă de la ideea punerii în aşteptare, dar şi cea de găsire a unui răspuns. Se doreşte crearea unui spaţiu comun de interacțiune, construit pe ţeluri şi concepte vizuale. 

Gândit în cadrul mai amplu al proiectului PEND, SELFISH WORK construiește pe ideea de asociere a autoportretului  în varianta de selfie, cu o lucrare realizată în perioada de autoizolare.

Jocul de cuvinte din titlul proiectului, care asociază termenul de selfie cu selfish (egoist), a pornit de la ideea de concentrare excesivă asupra propriei persoane.  Atât autoportretul cât şi lucrarea sunt apropiate ideii de reprezentativitate, interacţiunea lor având ca rezultat o imagine a unui eu supradimensionat, dar care în circumstanţe artistice poate fi considerat ideal. În ultimele luni raportarea la propria persoană  a primit o nouă conotaţie, pentru mulţi dintre noi propriul chip devenind un element de referinţă mai important decât a fost până acum. În acelaşi timp, etalarea lucrărilor, deschiderea acestora spre lume a primit şi ea o altă consistență într-o perioadă în care atelierele şcolilor sau sălile de expoziţie au devenit nişte spaţii îndepărtate.

Proiectul a fost lansat sub forma unui apel diseminat pe rețelele de socializare și prin interacțiune directă cu viitorii participanți.

SELFISH WORK reunește propunerile a 55 de artiști vizuali și studenți. Imaginile au fost prezentate în mediul rețelei de socializare Facebook (https://www.facebook.com/Selfish-Work-140199891202263), urmând ca la o dată ulterioară să fie diseminate și  în cadrul paginii  Arte-fact, pe site-ul Facultății de Arte și Design din Timișoara.

Prezentarea imaginilor realizate de artişti vizuali consacraţi alături de cele realizate de studenţi sau de tineri artişti construieşte o compoziţie amplă şi diversă, care pune lângă creaţia matură prospeţimea şi ingenuitatea tinereții.

Participanți:

Florin Arhire, Eugenia Drăgoi-Banciu, Paul Eugen Banciu, Rodica Banciu, Diana Baltag, Liliana Basarab, Carina Bălan, Andrada Boha, Răzvan Botiș, Dana Catona, Angelica Chici, Sergiu Chihaia, Ciprian Chirileanu, Maria Cioată, Ema Cristescu, Ruth Dobîndă, Adriana Elian, Otilia Efros, Ulrike Ettinger, Matei Gașpar, Gloria Grati, Otilia Gruneanțu-Scriuba, Reka Györgypal, Raluca Ilaria-Demetrescu, Ana Kun, Szidonia Kozma, Codruța Leahu, Nicolas Leș, Vasile Lihor-Laza, Yulissa Lorinț, Adriana Lucaciu, Livia Mateiaș, Andreea Moisescu, Nicolae Moldovan, Ludmila Naghi, Carmen Nicolau, Oana Opincă, Luisa Palade, Teo Papadopol, Daliana Pavel, Lia Pfeiffer, Mărioara Popescu, Ioana Preda, Renée Renard, Gabriela Roșca, Silvia Râncu Trion, Ligia Seculici, Andrei Sănătescu, Valentina Ștefănescu, Ioana Terheș, Decebal Țăroi, Alexandra Țecu, Andreea Urda, Laura Ungureanu, Florin Zhu.

Lucrări 

Video