INTERDESIGN 2022
Ajunsă la a patra ediție, Bienala Interdesign este un eveniment referențial la nivel internațional pentru domeniul designului, atât în sfera profesională, cât și în mediul academic de specialitate. Pentru Timișoara, în contextul evenimentelor derulate în cadrul proiectului Capitală Culturală Europeană 2023, Bienala Interdesign devine un reper în sfera artistică, consolidând imaginea Timișoarei de metropolă unde cultura este la loc de cinste. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin Facultatea de Arte și Design din cadrul acesteia, asumă rolul important prilejuit de acest context european și internațional prin deviza „La Uvt cultura e capitală!”
Evenimentul unește designeri din trei continente și șapte țări, un total de peste 80 de participanți și peste 180 de lucrări înscrise. Cu toate că există o gamă largă de abordări în proiectele înscrise, problematicile transcend barierele geografice și culturale, arată încă o dată caracterul global al designului, cel puțin din perspectiva soluțiilor propuse, conform unor nevoi din ce în ce mai asemănătoare, peste tot în lume.
Regăsim, astfel, propuneri, pe cât de simple, pe atât de adecvate contextual, din multe arii uzuale ale produselor industriale. Sunt prezentate produse din sfera preocupărilor pentru echipamentele de siguranță a adulților ori a copiilor, lucru cât se poate de binevenit. Un loc aparte îl au și acele propuneri admirabile venite în sprijinul eficientizării folosirii resurselor limitate, apă și energie, în țările așa-zise din lumea a treia, dar nu numai. De actualitate sunt și soluțiile pe care unele proiecte le oferă la nivel conceptual în ajutorul efortului global de combatere a poluării și de gestionare a efectelor schimbărilor climatice.
Pe de altă parte, propunerile din secțiunea dedicată designului grafic manifestă o mai mare libertate de problematici, oscilând între aspectele întrucâtva mai riguroase ale brandingului și conceptele artistice de comunicare, ilustrate prin tehnici și formule artistice originale.
Designul bijuteriilor și accesoriilor vestimentare din acest catalog manifestă, poate, cel mai mare grad de libertate conceptuală, abordând tematici dintre cele mai diverse, toate integrând un anume concept cultural, deseori prin valorizarea specificului local. Poate aici transpare cel mai bine diversitatea selecției de designeri, tentația oferirii soluțiilor universale adecvate global fiind ceva mai mică decât în cazul proiectelor de design de produs ori a celor de design de interior.
După primele trei ediții, Interdesign consolidează parteneriatele pe care Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Arte și Design, le are cu importante centre universitare asiatice și europene. Pe lângă acestea, o serie de designeri consacrați din America de Nord și Asia asigură nivelul de exigență. Alături ne sunt: International Association of Jewellery Merchandize Planning Professionals Ltd., (Hong Kong, China), Shanghai Institute of Visual Art, (China), Tianjin Academmy of Fine Arts, (China), Wuhan University of Engineering Science, (China), Hubei University of Technology, (China), precum și Universitatea din Szeged (Ungaria) și Facultatea de Grafică şi Design, (Novi-Sad, Serbia).