Selectează o Pagină

 

OPEN CALL
inSIDE 2022

inSIDE este un proiect educațional care promovează dialogul dintre studenți și sprijină colaborarea interdisciplinare și transdisciplinară.

Ediția din acest an se desfășoară pe platforma online a galeriei ArteFact, sub genericul „Pe firul pânzei de păianjen” și prezintă lucrările studenților de la Facultatea de Arte și Design, din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Conceptul primei ediții îi aparține Isabellei Madarasz, studentă a programului de studii de masterat Patrimoniu, Restaurare și Curatoriat în Artele Vizuale:

«Expoziția „Pe firul pânzei de păianjen” își propune crearea unui ambient digital ce prezintă lumea afectivă individuală. Dacă înainte de debutul pandemiei preocupările artiștilor erau preponderent axate pe sustenabilitate, perioada lockdown-ului, cu precădere, le-a reorientat spre impactul produs de acest eveniment asupra psihicului uman. Astfel, în timpul lock-downului și constrângerilor, introspecția a câștigat din ce în ce mai mult teren. Pandemia, prin situațiile sale limită, scoate la iveală problemele emoționale latente ale societății.

Pe firul pânzei de păianjen este un titlu sugestiv, inspirat de romanul Cellei Serghi, ce urmărește procesul prin care trăirile lasă un impact afectiv asupra individului, asemenea pânzei de păianjen, care este fragilă, lipicioasă, sensibilă, însă complicată prin structura țesăturii.

Caracterul interdisciplinar al expoziției este motivat de conceptul pânzei de păianjen. Aceasta este o structură complex, multidimensională, transcendentă, metafizică. Filozofii Gilles Delleuze și Felix Guattari în al doilea volum al cărții Capitalismul și schizofrenia dezvoltă conceptul de rizoma.

Termenul împrumutat din biologie, desemnează trecerea liberă a gândirii între stiluri și domenii artistice, între timp și spațiu, interdisciplinaritatea.

Lumea afectivă este strâns legată de cea cognitivă, fapt demonstrat de către psihologie. Un gând declanșează o emoție și viceversa. Rizoma pornește de la această structură de decizii binare, specifice omului, însă transcede într-un plan metafizic, cu mii de rețele interconectate.»

Invitați: Popescu Diana Mihaela, Anghel Raluca, Tapuc-Nafareanu Alexandru, Cartuș Alexandru, Tămășanu Namaah Andrada, David Deiana, Bogdan Matei, Ciobanu Ciprian-Andrei, Albert Georgiana, Șufană Adina Larisa, Buttara Simona, Madarasz Isabella, Iordache Alexandru, Gomboș Atila, Tunsoiu Oana.

 Dacă vrei să te alături studenților selectați, așteptăm propunerile voastre de proiect până în data de 1.05.2022 pe adresa silvia.trion@e-uvt.ro.

 Identitate vizuală: Bogdan Matei, Adina Șufana

Inițiator proiect: lector univ.dr. Silvia Trion

Organizator: CR-CERC Centrul Regional de Cercetare și Expertiză în Restaurare și Conservare al Facultății de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara

Condiții de participare:

  1. Pot participa studenții, masteranzii și doctoranzii Facultății de Arte și Design.
  2. Sunt acceptate toate tipurile de tehnici și medii vizuale.
  3. Lucrările selectate vor fi obiectul unei expoziții online/ și spațiu de expunere, pot fi subiectul unor emisiuni televizate, pot fi reproduse în presă şi publicate sub forma unor buletine, cataloage sau materiale video, fără obligaţii din partea organizatorilor către autori.
  4. Un student poate participa cu maxim trei lucrări.
  5. Proiectul va fi însoțit de o scurtă descriere.

Procesul de selecție: Juriul este compus din: prof. univ. dr. Camil Mihăescu, lector univ. dr. Silvia Trion, asist.univ.dr. Luisa Palade, drd. Bogdan Matei.