Cuvânt de deschidere
Un început de bun augur
Prima ediție a Bienalei Internaționale de Colaj – Obsesia colajului, organizată sub egida Facultății de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, a propus artiștilor, pasionați de arta colajului, o temă incitantă, care aduce, în galeria online ArteFact, jocul cu diverse elemente care ne ancorează prin substrat în realitatea imediată.
Selectarea, decuparea, asocierea, colectarea, organizarea, suprapunerea și, în final, reconstruirea unei imagini unice este în cele din urmă un mod de a privi lumea contemporană. Artiștii citesc cotidianul și îl interpretează. Colajul a invadat scena artistică și a devenit parte din viața de zi cu zi pentru că acest proces de compunere ține cont de gest și ne plasează în câmpul acțiunii. Îl putem vedea astfel ca pe un gest revoluționar care consolidează construcțiile culturale.
Colajul este un mod de a privi lumea. Această invitație la joacă, la posibilitatea de a aduna diferite elemente pe același teren, la modul de a sugera relații neobișnuite se reflectă așadar în conținutul acestui eveniment.
Obsesia colajului devine reală pe acest teritoriu expozițional, urmând constant cursul acestei expoziții. Diversitatea expresiilor se transformă într-un drum ușor de urmat care se compune în memoria vizuală a privitorului în ansamblu.
conf.univ.dr. Valentina Ștefănescu
Obsesia Colajului
Ediția actuală a Bienalei Internaționale de Colaj a prospectat tema limbajului hibrid de evidențiere a unei identități și libertăți personale. În viziunea fiecărui participant, s-au expus trăirile cu privire la modul personal de conectare la conștiința timpurilor prezente. Prin introspecție, fiecare s-a raportat la schimbările neașteptate din societate și a căutat să își evidențieze trăirea uneori independentă, alteori complet afectată de ceea ce se întâmpla în jur. Referindu-se la tematici din spațiul public, dar și din mediul intim al căminului propriu, participanții au reușit să transmită o stare de spirit printr-o manifestare vizuală în colaj.
Absența unor schimbări pozitive care să îmbunătățească viața umană și a mediului înconjurător au fost două dintre subiectele reprezentate în diverse forme figurative sau abstracte, variind mijloace de juxtapunere a unor elemente și materiale disparate într-o imagine de ansamblu. Lucrările se referă la două spații distincte și transmit mesaje aparte. În spațiul public, este prevalent un mesaj de critică prin reprezentarea distrugerii mediului natural și a impactului asupra individului uman. În spațiul privat, este ilustrată imaginea închiderii în spațiul intim al casei, o introspecție asupra propriei identități și o încercare de a căuta adăpost față de pericolele observate în afara locuinței. Contextul local al țărilor apartenente se prezintă ca o menghină pentru libertatea de exprimare și gândire a artiștilor care au reprezentat teme pentru lucrările ce au descris închistarea și retragerea în sine.
Urmărind lucrările publicul este cuprins de sentimentul unei călătorii virtuale, care străbate țări și regiuni, poposește în orașe sau în peisaje și, treptat, vizitează căminul trăirilor interne, expus printr-un limbaj autonom, dezvoltat într-un mediu considerat sigur și care au răbufnit în imagini vizuale în colaj.
PhD Gabriela Robeci
Blank
Juriu
prof.univ.dr. Daniela Constantin – președintele juriului
conf.univ.dr. Valentina Ștefănescu
lect.dr. Remus Rotaru
Premii
BICCO Award – Suzana Fantanariu_Romania
First Prize – Olesya Dzhurayeva_Ukraine_Fragile memories III
Second Prize – Milana Kosanovic_Kilim XX
Third Prize – Engin Aslan_Turkey_Remnants of a day
The Jury Award – Kalina Milanova_Bulgaria_Fabriano 5
Mențiuni
Corina Mutu_Romania_Disabled Device
Ana Maria Panaitescu_Romania_Farmacopeea
Meral Agar_Turkey_PATH
Nominalizări
Ernesto Casas_México_Minotauro
Reka Adorjani_Romania_Roots and Wings
Ovidiu Petca_Romania_Mirror
Irena Lawruszko_ Ukraine_Influenced by time VI
Simona Gocan_Romania_SUA_Un calator #3
Helene de Ridder_Belgium_The language of threads 2
Catalog
Blank
Echipa de organizare
Manager proiect Associate prof. PhD. Valentina Ștefănescu |
Echipa de proiect Simina Raluca Rădulescu |
Grafica evenimentului Ion Gherman |