Select Page

Paideía 2

 

 

EXPOZIȚIA CADRELOR DIDACTICE – Galeria Helios

Pictură, Sculptură, Conservare-Restaurare

 

Despre Expo Paideía 2

 

Galeria Helios 

Paideia – Galeria Helios

 

Expoziția Paideia, deschisă la Galeria Helios din Timișoara, face parte din seria evenimentelor aniversare, care marchează 30 de ani de la înființarea Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Aceste expoziții au prezentat pe diferite secțiuni fie rezultatele artistice obținute de cadrele didactice prin creația proprie, fie rezultatele studenților ca urmare a efortul de însușire și dezvoltare a unui limbaj propriu, sub îndumarea profesorilor lor. Așadar, un efort susținut de autoprezentare în ochii unui public fidel, care urmărește cu interes evoluția fenomenului artistic generat de academie, chiar dacă restricționat din cauza pandemiei.

Concentrată asupra artelor vizuale (cu specializările Pictură, Sculptură, Conservare-Restaurare și Istoria artei, patrimoniu, curatoriat), expoziția de la Helios apare (și din motive de spațiu) mai selectivă, artiștii optând pentru lucrări mai puține, profitând de spațiul creat între lucrări ca un hiatus, cu posibilitatea de a le pune în valoare. Spațiul este dominat de pictură (deoarece pictorilor li se alătură și cadrele didactice specializate de la Conservare-Restaurare) și în general de lucrări de mari dimensiuni, de factură abstract-informală (Dana Constantin, Dacian Andoni, Smaranda Moldovan, Andrei Părăușanu), întrerupte doar de câteva excepții: pictura cu geometrii delicate a Lilianei Mercioiu-Popa și trimiterile figurative din picturile lui Cristian Sida și Viorel Cosor.

Pictorii-restauratori (Doina Mihăilescu, Hedy Kiss, Silvia Trion, Luiza Palade, Filip Petcu) se poziționează și ei într-o zonă ambiguă între abstract și figurativ, dar cu rezonanțe tematice ce pot fi acceptate ca făcând trimitere la o figurație. Consecvent cu pozițiile sale radicale și înclinația spre concret, Călin Beloescu rămâne în zona unui realism fotografic, prezentându-și clar sursele de inspirație.

Sculptura și obiectul au rolul de a puncta spațiul expozițional cu accente volumetrice distincte, aducând în dezbatere diferitele limbaje ale acestui mediu astăzi: fie o sculptură emanând tematic și stilistic din arta neo-ortodoxă (Eugen Barzu), fie punând în evidență limbajul volumului abstract într-un asamblaj (Anamaria Șerban), fie o sculptură de interior, din bronz patinat, punând în valoare tactilitatea (Rudolf Kocsis).
La toate aceste direcții bine definite se adaugă un relief figurativ din poliester (Bogdan Rață), dar care, din cauza racursiului abrupt, pare că împrumută un limbaj abstract și un relief luminos (Cristina Daju) transpunând într-un limbaj sugestiv un element de percepție.

În ceea ce privește specializarea Istoria artei, patrimoniu, curatoriat s-a optat pentru o prezentare secvențială (sub forma unei proiecții video) a unor proiecte curatoriale sau educaționale diverse, antrenând atât artiști, cât și public, realizate în ultimii ani (Andreea Lazea, Maria Orosan, Ileana Pintilie și Gabriel Kelemen).

Această expoziție se alătură manifestărilor de amploare ale Facultății de Artă și Design din Timișoara, construind cu migală un palier de prezentare a unui grup de profesori angajați în fenomenul artistic și didactic din vestul țării.

 

prof. univ. dr. Ileana Pintilie

Lucrări / Works

Expoziție / Exhibition

Blank
Echipa organizatorică / Organizing team
 

prof, dr, Stelian Acea
lect. dr, Alexandru Bunii
prof. dr. Dana Constantin
conf. dr. Gloria Grati
lect. dr. Mădălin Mărienuț
prof. dr. Camil Mihăescu
asist. dr. Maria Orosan Sârbu
conf. dr. Andreea Palade Flondor
conf. dr. Dumitru Penteliuc
lect. dr. Filip Petcu
lect. dr. Bogdan Rața
lect. dr. Remus Rotaru
conf, dr, Cristian Sida
conf, dr, Valentina Ștefănescu

credit foto: David Lazăr